Philip van Eekelen: “De industrie is onmisbaar voor Nederland”

“Als wij onze huidige levensstandaard willen behouden, hebben we de industrie daarbij hard nodig”, aldus Philip van Eekelen, projectmanager bij Peinemann Kranen B.V. in Hoogvliet. Hij kan zich een land zonder industrie dan ook niet voorstellen.

“Na mijn mts-opleiding ben ik eigenlijk bij toeval in de wereld van de hijskranen terechtgekomen. Inmiddels ben ik alweer 25 jaar in deze sector werkzaam, waarvan tien jaar als projectmanager bij Peinemann Kranen. Mijn rol is daarbij met name het begeleiden van de turnarounds, ofwel groot onderhoud, bij de diverse raffinaderijen. Ik verzorg het contact met de klant, bespreek de scope van het project en verzorg het aantal kranen dat benodigd is voor het uitvoeren van de noodzakelijke hijswerkzaamheden en het personeel dat het hijswerk begeleidt. De werkzaamheden worden uitgevoerd als er een veiligheidsplan, taak-risicoanalyses en hijsplannen zijn opgesteld, gecontroleerd en uitgedragen. Dit coördineer ik vervolgens naar onze uitvoerders en voormannen die de klus gaan uitvoeren.

Het materieel dat wij leveren, zoals kranen, hoogwerkers, heftrucks, bundeltrekkers, kortom eigenlijk alles op het gebied van horizontaal en verticaal transport, is essentieel voor de reparatiewerkzaamheden en het groot onderhoud die plaatsvinden in de industrie. Veel equipment bevindt zich namelijk op (grote) hoogte en is veelal (te) zwaar om met de hand te kunnen handelen. Om dat veilig op de begane grond te krijgen, zijn hijskranen en dergelijke dan ook echt noodzakelijk.

Juist het feit dat je er mede voor zorgt dat die industrie goed kan blijven draaien, maakt het werken voor deze sector voor mij interessant. Je levert per slot van rekening de diensten en de service voor de producten waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. En krijgt daarbij dagelijks te maken met allemaal verschillende disciplines. Het is mooi om deel uit te kunnen maken van die enorme productieketen, ook al is dat deel soms maar heel beperkt.

Ik zeg vaak: de industrie is de broodnodige voeding voor heel werkend Nederland. Zonder de industrie rijden er geen auto’s, maar worden er ook geen auto’s, voedingsmiddelen en halffabricaten gemaakt. Maar denk ook aan de betekenis van de industrie voor tal van andere sectoren. De industrie is bovendien de motor voor heel veel kleine bedrijven en belangrijk voor de regio waarin zij zich bevindt.

Werk je voor of in de industrie, dan is bovendien geen dag hetzelfde. Zo zijn wij de ene keer bezig met het hijsen van een pomp of grote reactoren, de andere keer assisteren we bij het vervangen van leidingwerk. Of we zorgen er bijvoorbeeld voor dat andere bedrijven zoals steigerbouwers hun werk goed kunnen doen door het materiaal dat zij nodig hebben op de juiste locatie en op hoogte te brengen. De laatste tijd plaatsen wij veel nieuw equipment dat de installatie energiezuiniger en/of efficiënter laat draaien. Juist die afwisseling van werkzaamheden en het kunnen meedenken en helpen bij heel diverse klussen, maakt het werken voor de industrie interessant en uitdagend.

Wat wellicht niet veel mensen beseffen, is dat de mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling juist in de industrie enorm zijn. Het feit dat je mee kunt denken en werken vanaf het ruwe product tot aan de totstandkoming van het eindproduct, geeft je bovendien persoonlijk een enorme boost. Je kunt in de industrie echt alle kanten op, op alle niveaus werken en in relatief korte tijd naar een volgende functie toe groeien. En het mooie is: er is constant behoefte aan nieuwe medewerkers, jong en oud. Er zijn hier nog volop mogelijkheden.”

Share