Patric de Konink: “We zijn continu bezig met het zoeken naar slimme oplossingen”

“Werken in de procesindustrie is zeer boeiend en uitdagend, zeker als je van techniek houdt. Continu werken aan verbetering van de producten en productieprocessen in samenwerking met veel mensen met een verschillende achtergrond maakt het juist enorm leuk”, stelt Patric de Konink, plantmanager van de ammoniakfabrieken bij OCI Nitrogen.

“In mijn functie van plantmanager ben ik verantwoordelijk voor alles wat met de fabriek (‘plant’ in het Engels) te maken heeft, zoals de veiligheid-, gezondheid- en milieu-aspecten, productie, onderhoud en de bijbehorende budgetten. Ik voer gedurende de dag veel overleg over onder andere lopende projecten, productieplanning,  logistiek, personeelszaken en financiën. Dit doe ik met zowel mensen binnen als buiten de organisatie. Er is altijd wel een besluit dat moet worden genomen, dus ik spreek veel mensen over wat er speelt en bezoek ook regelmatig de plant. Ik werk met veel verschillende soorten mensen samen, van operators en onderhoudsmonteurs, engineers tot managers. Het werk is erg gevarieerd en daardoor heel leuk.

Voor mij was de industrie de perfecte plek om te gaan werken. Op school vond ik scheikunde heel leuk en was ik altijd al erg geïnteresseerd in de techniek erbij. Daarnaast was ik gefascineerd door de industrie in Rotterdam met alle destillatietorens, waar ik heel regelmatig langsreed. Mijn interesse in de combinatie van chemie en technologie zorgde ervoor dat ik de opleiding Chemische technologie ben gaan doen en ben opgeleid tot procestechnoloog in Delft. Na mijn studie ben ik in 1989 gaan werken in de Botlek. Na acht jaar ben ik overgestapt naar de Europoort en in 2001 naar DSM in IJmuiden. Sinds 2006 ben ik werkzaam op het terrein van Chemelot, eerst voor DSM en sinds 2010 voor OCI Nitrogen. Afgelopen 1 juni was ik alweer dertig jaar werkzaam in de industrie.

Binnen mijn werk ben ik erg trots op de projecten die we met zijn allen tot een goed einde hebben weten te brengen. Zoals een fabriek die is uitgevallen door een storing zo snel en goed mogelijk weer in bedrijf  krijgen. Of bijvoorbeeld de realisering van een nieuwe haven die we hebben gebouwd vlakbij Stein. Of groot onderhoud waarbij alles uit moet, en het heropstarten altijd spannend is. Bij alle projecten draait het om goed werk dat veilig geleverd wordt binnen de tijdslijnen en het budget. Als dit allemaal lukt, geeft dat een kick voor alle betrokkenen.

‘De industrie’ wordt niet altijd even positief weggezet, zeker als het gaat over het milieu, en dat terwijl er in de afgelopen dertig jaar ontzettend veel verbeterd is. Elke dag doen we met een grote groep mensen ons uiterste best om de productie op een verantwoorde en veilige manier te doen. Eén incident ergens in de industrie maakt ons verhaal niet sterker en dat is jammer. OCI Nitrogen is een van de meest efficiënte stikstofmeststoffenproducenten in Europa, met een uitstoot van broeikasgassen die sinds 1990 met meer dan 60 procent is gedaald, ondanks aanzienlijke productieverhogingen – ruim boven de Nederlandse doelstelling van 49 procent.

Kijkend naar de toekomst liggen er nog enorme uitdagingen voor de industrie, onder meer door steeds stringentere eisen ten aanzien van milieu en energieverbruik. Dit betekent dat we niet stil kunnen zitten maar continu bezig zijn met het zoeken naar slimme oplossingen voor die uitdagingen. Dit maakt werken in de industrie ook ontzettend interessant, niet alleen voor mij maar voor iedereen die affiniteit heeft met techniek en houdt van samenwerken. Je maakt mooie producten die mensen ook echt nodig hebben en je kunt jezelf en de sector voortdurend blijven verbeteren.”

Share