Diana van Eck: “Je kunt hier daadwerkelijk een bijdrage leveren aan vernieuwing”

“Ik ben er trots op dat wij als bedrijf goed nadenken over wat mensen nodig hebben. Tegelijk zijn we ook erg betrokken bij de mensen die voor ons werken. We zorgen goed voor elkaar als collega’s en zijn ons bewust van onze omgeving”, aldus Diana van Eck, business opportunity manager – Europe bij Shell Downstream Services International B.V.

“Ik werk als business opportunity manager voor onze raffinaderij- en chemiefabrieken. In mijn functie kijk ik naar verschillende mogelijkheden, zowel technisch als niet-technisch, naar de commerciële kant, maar ook vanuit onze stakeholders. Daarbij houd ik mij bezig met verschillende soorten projecten binnen Europa. Je kunt daarbij denken aan een Carbon Capture Storage-project (CCS) in de haven van Rotterdam of investeringen in verband met de elektrische infrastructuur.

Na mijn studie Chemische technologie aan de TU Eindhoven ben ik bewust in de industrie gaan werken. Het is mooi om te zien dat we met ingewikkelde technische processen producten maken, die mensen in hun dagelijks leven gebruiken en die ervoor zorgen dat we naar het werk kunnen, op familiebezoek en op vakantie. Maar ook dat we als bedrijf echt een bijdrage leveren aan het vraagstuk van de energietransitie. Daarbij is het werk heel afwisselend. Van een bezoek aan de fabriek tot gesprekken met toeleveranciers om samen onze processen continu te verbeteren, om ze onder meer energie-efficiënter te maken.

Ik ontdekte in een chemische fabriek dat wat op papier een simpele oplossing lijkt, in werkelijkheid veel lastiger kan zijn. Bij het installeren van een leiding met een klep had ik een tekening van de fabriek met de plek waar die klep zou moeten komen. Om kosten te besparen, had ik bedacht dat die klep wel manueel bediend zou kunnen worden. Toen ik dat tegen de operator zei, nodigde hij mij uit om te komen kijken naar waar die klep zou moeten komen. Dat bleek op een lastig bereikbare plek helemaal boven in de fabriek. Een automatische klep bleek een veel betere optie. Vanaf dat moment ben ik, voordat ik ging ontwerpen, altijd eerst op de locatie zelf gaan kijken.

Je kunt hier daadwerkelijk een bijdrage leveren aan vernieuwing. Zo ben ik begonnen bij research & development en was daar direct betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw chemisch proces dat een stuk milieuvriendelijker was. Shell is als bedrijf sowieso innovatief. Met Quest, het eerste grootschalige CCS-project in Canada, heeft Shell inmiddels al 4 miljoen ton CO2 opgeslagen. Juist het feit dat je hier echt het verschil kunt maken, vind ik het allerleukste aan mijn werk. Daarnaast werk je met heel veel mensen samen. Niet alleen op de site, maar ook wereldwijd. Er zijn in deze sector bovendien nog volop uitdagingen. Denk aan de energietransitie, maar ook aan het steeds verder beperken van de impact op onze directe leefomgeving qua lokale emissies en geluid. Ik wil daarin graag een van de doeners zijn; de mensen die die transitie mogelijk maken.

Shell is denk ik heel belangrijk voor Nederland. We maken producten die mensen in hun dagelijks leven gebruiken en Shell is een goede werkgever. Voor haar eigen personeel, maar ook voor mensen die indirect voor ons werken. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat Shell veel meer is dan de benzine die je tankt bij het tankstation. Van zoveel producten ligt de basis hier. Neem de shampoo waarmee je je haar wast, of de bubbeltjes in je frisdrank. Die CO2 komt uit onze fabrieken. In de industrie gebeurt het en hier kun je dan ook het verschil maken. Alles wat je doet heeft impact, en dat is gewoon heel mooi.”

Share