Marion van Lotringen: “Werken in de industrie is afwisselend en uitdagend. Van wat je doet, zie je snel resultaat”

“Werken in de industrie is afwisselend en uitdagend. Juist nu, met het oog op energiebesparing en duurzaamheid. Er gebeurt een hoop en er gaat nog veel meer gebeuren. Daar kunnen we alle hulp en goede ideeën bij gebruiken en ik zet me daar bij ExxonMobil voor in. Het wordt een interessante en uitdagende tijd”, aldus Marion van Lotringen, Aromatics Core Technology Service engineer bij ExxonMobil.  

“Toen ik klaar was met mijn studie Chemische Technologie aan de UT in Enschede, heb ik bewust gekozen voor de industrie. Ik wilde het geleerde in de praktijk toepassen, maar ook nieuwe dingen leren en ervaring opdoen. Die kans zag in de industrie. Van wat je doet, zie je snel resultaat. Daarnaast sprak het samenwerken met mensen van verschillende afkomst en opleidingsniveau mij heel erg aan. Ik heb daarbij bewust voor een groot internationaal bedrijf gekozen, onder andere vanwege de doorgroeimogelijkheden.

Binnen de aromatentechnologie-afdeling bied ik technologische ondersteuning bij de fabrieksprocessen in onze aromatenfabrieken over de hele wereld. En dat doe ik vanuit Rotterdam. Aromaten ontstaan als stroom bij de raffinage van olie. Die stroom wordt naar de aromatenfabriek gestuurd. Daar worden de verschillende aromaten van elkaar gescheiden en vervolgens geleverd aan bedrijven die er weer producten van maken zoals nylon, plastic en weekmakers. Mijn functie is eigenlijk heel breed. Dat gaat van het helpen bij een inspectie en het onderhoud tot het opstarten van een fabriek, het doorrekenen van nieuwe ideeën met behulp van modellen, en aan de hand daarvan adviezen opstellen voor het management.

Mijn werk houdt ook in dat ik vaak op reis ben. Zo ben ik vorig jaar diverse keren naar de VS en Canada geweest. Begin dit jaar ben ik een maand in Singapore geweest en eind deze maand ga ik daar weer voor een maand naartoe. Mijn werk is dus erg internationaal. Geen enkele werkdag is hetzelfde. Dat kan variëren van het houden van meetings met Singapore en de VS over lopende zaken, het optimaliseren van fabrieksprocessen, het schrijven van adviezen en het ontwikkelen van oplossingen tot het voorbereiden van trainingen aan engineers.

Dat ExxonMobil heel feiten-gedreven is, vind ik mooi. Daarnaast ben ik er trots op dat hier heel veel aandacht is voor veiligheid, integriteit en de manier waarop iedereen met elkaar omgaat. Ervoor zorgen dat de fabriek goed blijft draaien, is echt een team effort. Vanaf dag één krijg je bovendien veel uitdaging en verantwoordelijkheid. Zo heb je meteen het gevoel dat je echt iets bijdraagt. Onlangs ben ik nauw betrokken geweest bij de bouw en ingebruikname van een nieuwe reactor, waarin innovatieve, energiebesparende technologie is toegepast, in de aromatenfabriek in Rotterdam. Bij deze reactor werkt de katalysator al in de vloeistoffase in plaats van in de gasfase. Juist het verdampen van stromen kost veel energie en dat is met deze oplossing niet langer nodig. Het is mooi om te zien dat je daarmee een flinke energiebesparing bereikt en dit past natuurlijk erg goed in het verduurzamen van de industrie.

ExxonMobil speelt in Nederland een grotere rol dan je zou denken. Er werken hier meer dan duizend mensen, maar er zijn ook aannemers die het onderhoud doen, toeleveranciers en transportbedrijven. Denk aan alle producten die we leveren, de brandstof en smeerolie en grondstoffen voor producten. We ondersteunen bovendien goede doelen, onderhouden een goede relatie met buurgemeenten en verzorgen techniekpromotie op scholen. Tijdens zo’n bezoek maakte ik vorig jaar iets grappigs mee. Ik ging samen met een andere vrouwelijke collega voor zo’n techniekpromotie naar een school. De docent was positief verrast dat er twee vrouwen kwamen. Hij vond het superleuk en bovendien een goed voorbeeld voor de meisjes in zijn klas. Ik ben er binnen ExxonMobil aan gewend om met steeds meer vrouwelijke collega’s te werken, maar blijkbaar is dat nog niet zo vanzelfsprekend.”

Share