Lisa Lemminga: “Ik verbaas me telkens weer over de grootte van de installaties”

Als je aanleg hebt voor techniek en interesse voor de industrie, dan zou ik zeker proberen om er een opleiding in te gaan volgen. Het werk is divers en uitdagend, je krijgt betaald vanaf dag één en je leert in het bedrijf waar je gaat werken. Daarnaast heb je baangarantie”, aldus Lisa Lemminga, Leerling elektrotechniek E-17 bij de Tata Steel Academy.

“Ik volg de opleiding Elektrotechniek en leer voor allround elektrotechnicus. Nu ik mijn mbo-3 gehaald heb, ga ik verder met mbo-4. Bij Tata Steel loop ik op het moment stage in de functie van storingsmonteur, dat lijkt me ook het leukste om uiteindelijk te gaan doen. Bij de staalfabriek of bij de warmband.

Dit jaar volg ik twee stages van 10 weken en één van 20 weken, allemaal bij Tata Steel. Nu ik mijn mbo-3 heb gehaald, kom ik hier vanaf 1 augustus in vaste dienst. Overigens wel met als voorwaarde dat ik ook mijn mbo-4 ga halen. Ik werk daarbij vier dagen en ga iedere week één dag naar school. Op je werkplek zijn er veel mensen die je goed begeleiden bij je stage en die je het vak leren. Je loopt overigens stage op verschillende afdelingen, om te onderzoeken in welke richting je je zou willen ontwikkelen. Mijn eerste stage was bij de afdeling die motorwikkelingen maakt. Daar worden de koperen spoelen opnieuw gedraaid en gewikkeld. Ik was me er niet van bewust dat dat allemaal handmatig gebeurt.

Mijn dag begint altijd met het inventariseren van binnengekomen storingen bij een bak koffie. We zorgen er daarbij voor dat we een klein lijstje hebben, zodat we niet elke keer heen en weer hoeven te rijden. Vervolgens gaan we de storingen een voor een af en lossen deze – uiteraard onder begeleiding – zo goed mogelijk op. Na de lunch herhaalt dit patroon zich en zo ben je de hele dag onderweg op het 750 hectare grote terrein. Voor alles geldt daarbij safety first. In je opleiding krijg je daarvoor de noodzakelijke informatie, een toolbox en safety deals.

De industrie trekt me enorm. Daarnaast heb ik altijd al iets met techniek willen doen. Omdat het werk bij Tata Steel heel divers en vooral heel grof is, vind ik hier werken echt een uitdaging. Elke keer als ik over het terrein heen loop, verbaas ik me weer over de grootte van de installaties, de grootte van het terrein. Niet één dag is bovendien hetzelfde, dat vind ik meteen ook heel erg leuk aan mijn werk. De ene ochtend heb je te maken met een storing omdat ergens in een installatie een draadje is doorgebrand, vervolgens wil een slagboom niet open omdat een PLC-programma crasht.

Ik ben er trots op dat ik als meisje de kans heb gekregen om bij Tata Steel stage te lopen en te werken. Met name op het gebied van werktuigbouw en elektrotechniek werken hier namelijk nog niet veel meiden. Mijn doel is eraan bij te dragen dat de fabriek goed blijft draaien, zodat de productie doorloopt en afnemers op tijd hun producten krijgen. Want vergeet niet dat deze industrie veel verschillende staalproducten op de markt brengt. Denk maar aan simpele conservenblikjes, bouwstaal en autostaal. Als dat zou wegvallen, zou dat grote gevolgen hebben. Alleen in Nederland al werken bovendien negenduizend mensen voor Tata Steel. Het is daarmee ook een grote werkgever.”

Share