Hendrik van der Ploeg: “De industrie is een sector die veel investeert en altijd bezig is met innoveren”

“De industrie is een belangrijke sector in Nederland, die ontzettend veel doet om het milieu te ontzien”, aldus Hendrik van der Ploeg, directeur van EMMTEC services. Van der Ploeg werkt met veel plezier al jaren samen met de industrie, een sector die volgens hem aanjager van vele innovaties is.

“Vanuit mijn technische hbo-opleiding ben ik ruim 32 jaar geleden bij EMMTEC services terechtgekomen, indertijd nog ENKA genaamd. EMMTEC is een redelijk groot, internationaal bedrijf dat industriële bedrijven ondersteunt bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Dit gebeurt op het emmtec Industry & Businesspark in Emmen, door heel Nederland en ook daarbuiten. Wij zijn het tweede grootste gesloten industrieterrein van Nederland. Het bedrijf is ontstaan in 1952 in de tijd van de Marshallgelden, net na de oorlog, met als doel ontwikkeling te stimuleren in Drenthe. Dit begon met het oprichten van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). Dit is later overgegaan in ENKA en daarna in AkzoNobel. Destijds waren de centrale diensten uiterst omvangrijk, zoals een medische dienst, schilders-werkplaats, tegelzetters et cetera. Gedreven door business zijn hier vijf diensten uit ontstaan: utilities, logistiek, engineering, laboratorium en parkservices. In 2002 is deze centrale dienstverlening verkocht aan Nuon. Sindsdien is EMMTEC services, dat tot 2017 een dochteronderneming van Nuon was, hier verantwoordelijk voor. Wij richten ons op het ontzorgen van industriële bedrijven, waarbij ‘empowering your business’ onze slogan is.

De industrie is een belangrijke sector voor Nederland. Alles wat je bijvoorbeeld koopt of in huis hebt is afkomstig van de industrie. Ondanks de belangrijke rol die de industrie inneemt, is de sector vaak negatief in het nieuws met in het bijzonder de CO2-uitstoot. Wat veel mensen niet weten, is dat er tussen 1997 en 2017 een absolute CO2-reductie heeft plaatsgevonden van 36 procent. Tegelijkertijd is de productie in die twintig jaar toegenomen met 17 procent. Omgerekend naar emissie per ton product, is er een daling van 45 procent in diezelfde periode. Dus hoezo ‘de industrie heeft niets gedaan’? Wat de industrie al heeft bereikt op het gebied van het verminderen van CO2 wordt te weinig gecommuniceerd. Naast de innovatie op CO2-reductie is de onttrekking van grondwater met meer dan 50 procent gedaald en zijn op het gebied van energie-efficiency ook grote stappen gezet. Dat de industrie een slechte naam heeft is onterecht. Het is een sector die veel investeert en altijd bezig is met innoveren. Er wordt continu gekeken hoe processen schoner, beter en goedkoper kunnen, het ontzien van het milieu is een belangrijk motief. Zo is de overgang naar bio based ook door de industrie gedreven.

De industrie is een sector die met een langetermijnvisie en -strategie voortdurend investeringen plant. Dit maakt samenwerken met industriële bedrijven erg aantrekkelijk. Als partner van de industrie kun je rekenen op duurzaam contact voor een langere periode. Hierdoor ben je verzekerd van een bepaald volume van afnamen en verzekerde inkomsten. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je je dienstverlening goed kunt plannen. Daarnaast is het natuurlijk erg gaaf als je kunt zeggen dat je aan een bepaalde innovatie hebt meegeholpen. Neem bijvoorbeeld de chipindustrie. Hoe fantastisch is het als je kunt zeggen: ‘met mijn faciliteiten heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van de chip’.

Tot slot zorgt de industrie voor veel werkgelegenheid en zijn er goede ontwikkelingsmogelijkheden, zowel op het gebied van scholing als kansen binnen verschillende functies. Zo heb ik ook een stuk of tien functies gehad in de afgelopen dertig jaar. Wanneer de industrie zou wegvallen, verdwijnt niet alleen de draaiende motor achter veel innovaties, maar zou Nederland ook te kampen krijgen met hoge werkloosheid en missen wij vele ontwikkelingskansen.”

Share