Edwin Tenthof: “Continu vernieuwen we onze installaties en verbeteren we onze processen.”

“Bij Zeeland Refinery heerst een echt wij-gevoel; iedereen wil dit bedrijf tot een succes te maken en de lijntjes zijn kort. Dat werkt fantastisch”, vertelt Edwin Tenthof, superintendent van het Hydrocracker-complex bij Zeeland Refinery. Tenthof kwam naar Zeeland om alleen te leren, maar raakte verliefd op het bedrijf en de provincie en bleef.

“Ik ben in de industrie gaan werken omdat ik altijd al interesse heb gehad in een technisch beroep. De petrochemie is erg veelzijdig: naast het optimaliseren van het productieprocessen, werk je met high tech machines en besturingssystemen. Iedere dag is anders. De ene dag ben je druk met problemen oplossen met je team, de andere dag ben je innovatief bezig om producten efficiënter en goedkoper te produceren.

Bij Zeeland Refinery geef ik leiding aan een supergemotiveerd team en het is aan mij om dat zo te houden. Samen gaan wij de uitdaging aan. Een voorbeeld hiervan is een katalysatorwissel op de Hydrocracker. Deze duurt ongeveer 21 dagen, inclusief het uit- en in-bedrijf-nemen. Tijdens deze periode neemt niemand een vrije dag omdat we willen dat deze exercitie zo veilig en zo efficiënt mogelijk uitgevoerd moet worden. Het is echt alle hands on deck. Dat kan wel spannend zijn, want je kunt een raffinaderij niet zomaar stilleggen. We moeten het onderhoud en de verbeteringen dus zo veel als mogelijk doorvoeren als alles in service is. Het implementeren van vernieuwingen is hierdoor uitdagend om te doen. Geen dag is hetzelfde, want we spelen in op de markt en passen onze fabriek daar op aan.

Zeeland Refinery is een goede werkgever voor 400 mensen intern en 700 contractors, en is daardoor heel belangrijk voor Zeeland. Het bedrijf ondersteunt de Zeeuwen met werkgelegenheid en producten, en steunt daarnaast sportverenigingen en events met sponsoring. Het is jammer dat in de privésfeer mensen soms negatief reageren als je zegt dat je bij een raffinaderij werkt, dan spreken ze direct over vervuiling. Dit terwijl we zoveel doen om het milieu te ontzien. We investeren ieder jaar minstens 10 miljoen euro ten behoeve van veiligheid en milieu. Zo hebben we twee jaar geleden een heel groot zonnepark geïnstalleerd dat ons voor een deel voorziet in onze energievoorziening. Momenteel zijn we bezig met diverse projecten om de CO2-uitstoot verder te verminderen. Er bestaat een wereldwijde benchmark voor energie-efficiency en op die lijst staan wij als de tweede beste raffinaderij van West-Europa.

Voor ons is milieu heel belangrijk. We zijn daarom altijd bezig met projecten om de raffinaderij beter te laten draaien en de CO2-uitstoot te verminderen. Hier zijn veel verschillende manieren voor, zoals energie-efficiencyverbeteringen, elektrificatie in warmtelevering, ‘groene’ waterstof en elektrolyse. Dit zijn wel meerjarenprojecten, waarbij we blijven verbeteren en verbeteren. Raffinaderijen zijn niet populair, maar wel altijd nodig. Daarom moeten wij zorgen voor energie-efficiency. We moeten zo schoon mogelijk produceren, en dat willen we ook. Omdat we een relatief klein bedrijf zijn, zijn we erg flexibel en kunnen we daar goed op inspelen.

Ik werk nu ruim 35 jaar bij Zeeland Refinery en dat bevalt goed. Ik ging naar Zeeland met het idee: ik ga wat leren en dan ga ik terug naar Rotterdam. Maar ik raakte verslaafd aan Zeeland en ben er nog steeds. Het werken met mensen binnen het bedrijf, maar ook naar buiten toe, met name onze shareholders Total en Lukoil is uitdagend. Bij Zeeland Refinery heerst een wij-gevoel, iedereen werkt keihard om dit bedrijf tot een succes te maken. Het bedrijf is niet zo groot, waardoor er korte communicatielijnen zijn. Typerend is dat bij iedereen de deur open staat, zelfs bij de directrice, waar iedereen welkom is. Binnen mijn werk vind ik het belangrijk dat mijn team gemotiveerd is en blijft. Het werkt zoveel makkelijker als iedereen zijn input of haar mag en kan leveren om samen de uitdagingen aan te gaan. Ik denk dat het hier ook zeker interessant is voor jonge mensen. Iedereen die graag bezig is met petrochemie, zich alsmaar wil verbeteren en de perfecte combinatie zoekt tussen lol en hard werken, is op zijn plek hier in Zeeland.”

Share