Bob Joosten: “Als partner van de industrie ben je continu bezig met het inspelen op uitdagingen. Deze dynamiek maakt het erg leuk.”

De Nederlandse industrie is een sterke en veerkrachtige sector, één waarin ontwikkelen, verbeteren en het scheppen van kennis hoog in het vaandel staan. Dit maakt het werken met de industrie erg aantrekkelijk, aldus Bob Joosten, managing director van Wessem Port Services.

“Als logistieke dienstverleningsorganisatie ondersteunen wij industriële bedrijven in de regio. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor overslag van allerlei droge bulkgoederen. Dit doen wij met behulp van onze vier binnenhavens op eigen terrein. Daarnaast hebben we opslagmogelijkheden, bewerken we grondstoffen en bieden we allerlei vormen van transport aan. Wessem is 50 jaar geleden gestart in de handel van bouwstoffen aan water. De nabijheid van water biedt deze locatie veel mogelijkheden. Er kwamen steeds meer vragen van de industrie of we ook andere spullen over het water konden aanvoeren, zoals droge bulkgoederen. Zo is onze dienstverlening stap voor stap gegroeid richting logistieke dienstverlening. We spelen in op wat de industrie vraagt. Zij komen met een probleem of vraag en wij ontwikkelen een passende oplossing.

Werken met de industrie vind ik erg interessant omdat er altijd beweging is. Je ziet wat je bereikt: er wordt een product gemaakt of er gebeurt iets met een bestaand product. We zijn altijd bezig met het uitwerken van nieuwe vragen, om zo de processen van de industrie efficiënter of beter te maken. Het is een uitdaging om daar iets moois van te maken. Onze ligging aan het water is echt onze troef. Nieuwe industriebedrijven die zich willen vestigen in de regio, hebben veelal behoefte aan een goede transportvorm. Het is erg leuk om al in een vroeg stadium te kijken wat mogelijk is en voor hen een oplossing te ontwikkelen. Het meedenken, ontwikkelen en realiseren van nieuwe logistieke concepten is erg uitdagend. Als partner van de industrie ben je continu bezig met het inspelen op uitdagingen. Deze dynamiek maakt het erg leuk.

Wat niet iedereen weet, is dat de industrie als sector heel sterk is. De bedrijven zijn vaak al jarenlang actief en kunnen zware tegenvallers opvangen. Niet moeiteloos, maar ze kunnen het wel: ze zijn enorm veerkrachtig. De loyaliteit onder de medewerkers is heel hoog en er wordt altijd naar oplossingen gezocht, waarbij innovatie en verbetering een grote rol spelen. Zo is de industrie heel bewust bezig om schoner te worden. Deze bedrijven hebben de mogelijkheden en middelen om naar de nieuwste technieken te zoeken, welke kunnen helpen bij de klimaatdoelstellingen. Nederland is wat betreft het ontwikkelen van technieken dan ook een koploper. Veelal wordt hier iets ontwikkeld, om het vervolgens verderop in de wereld neer te zetten. Als je als land mee wilt blijven doen als globale speler, moet je je blijven ontwikkelen en dan is ook de praktijk van de industrie nodig. Dit geldt zeker voor een land zoals Nederland, waar we zelf weinig grondstoffen hebben. Hier is de kennis van onze mensen ons kapitaal. De industrie speelt daar een belangrijke schakel is; hier wordt veel kennis ontwikkeld.

In Nederland beschikken wij over de schoonste industrie ter wereld. Dit moeten we koesteren. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust; maar bijna alles wat we gebruiken, wordt met behulp van de industrie geproduceerd. Het is heel vanzelfsprekend. Het glazen potje in de supermarkt dat wordt ergens gemaakt, daar denkt niemand over na. Als we onze producten ergens anders vandaan zouden moeten halen, omdat de industrie in Nederland verdwijnt, komen deze producten uit fabrieken die minder schoon zijn, want de behoefte aan deze producten blijft toch bestaan. Dit moeten we dus zien te voorkomen.”

Share